De vliegvelden van Londen

Londen kent vijf luchthavens: London City (LCY), London Gatwick (LGW), London Heathrow (LHR), London Luton (LTN) en London Stansted (STN). Afhankelijk van waar je in de stad wil verblijven en waar vandaan je wilt vliegen maak je met dit overzicht een keuze voor een vliegveld. Ook lees je wat de transfermogelijkheden zijn.

London City Airport (LCY)

Het kleinste vliegveld van Londen ligt ook gelijk midden in de stad. Het zijn vooral zakenmannen die via dit vliegveld reizen, omdat je binnen no time in de stad zit. Het voordeel aan deze luchthaven is dat de inchecktijd relatief kort is; zo’n 20 minuten met handbagage en een half uur met koffers. Veel langer van tevoren aanwezig zijn is niet aan te raden, aangezien het tax free shopping gedeelte best klein is. Heb je toch tijd over? Dan kun je gratis gebruik maken van de wifi of de schoenenpoetsservice. Meer informatie over dit vliegveld vind je op londoncityairport.com.

Vliegen kan vanuit Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Aanmaal aangekomen op London City Airport reis je het makkelijkst verder met het openbaar vervoer van de Dockland Light Railway naar metrostation Bank. Met 20 minuten zit je middenin de stad.

Wie vliegen er op London City Airport?

Amsterdam      Air France, British Airways, KLM

Rotterdam        Air France, British Airways, CityJet, KLM

London Heathrow Airport (LHR)

De grootste luchthaven van Londen kent ook een enorme drukte. Met haar vijf terminals heeft dit vliegveld aardig wat winkels die de wachttijden bij de douane kunnen verlichten. Heathrow ligt in het westen van de stad en is ideaal om voor een bezoek aan het Chelsea voetbalstadion, het Natural History Museum of het Science Museum. Op Heathrow kun je 45 minuten gratis gebruik maken van de wifi. En is je telefoon of tablet leeg, dan laad je hem makkelijk op bij de Free Power Pole oplaadstations in de vertreklounges. Meer informatie over dit vliegveld vind je op heathrowairport.com.

Vliegen kan vanuit Amsterdam en Rotterdam. Vanaf dit vliegveld kun je verder reizen per metro, trein en bus. Via de Piccadilly Line van de metro reis je het goedkoopst naar jouw eindbestemming. Naar het centrum ben je ongeveer 45 minuten onderweg. Het snelst reis je met de Heathrow Express trein, want hiermee ben je in een kwartier bij London Paddington Station. Goedkoper maar minder snel (25 minuten) is de Heathrow Connect trein die reist naar Hayes & Harlington, Southall, Hanwell, West Ealing, Ealing Broadway en Paddington. De National Express bus rijdt ook naar Victoria Station maar kost wel ruim £ 40,-.

Wie vliegen er op London Heatrow Airport?

Amsterdam      British Airways, Japan Airlines, KLM

Rotterdam        British Airways

London Gatwick Airport (LGW)

Dit is, na Heathtrow, het drukste vliegveld. Voor reizen naar het zuiden van Londen is dit vliegveld aan te raden. Op dit vliegveld kun je 30 minuten gratis gebruik maken van de wifi. Ook zijn er winkels in de North en South terminals. Let op: er worden op dit vliegveld geen oproepen gedaan. Houd daarom de schermen goed in de gaten voor informatie over vertrek en aankomst! Meer informatie over dit vliegveld vind je op gatwickairport.com.

Vliegen kan vanuit Amsterdam. Vanaf het vliegveld Gatwick vertrekken diverse treinen naar het centrum van Londen. Met de Gatwick Express trein reis je in 30 minuten naar Victoria Station. Met de Southern trein reis je in 35 minuten naar Victoria Station en First Capital. De Connect trein brengt je in ongeveer dezelfde tijd naar London Bridge, Blackfriars, City Thameslink, Farringdon en St. Pancras. Ook rijden er bussen vanaf deze luchthaven. De National Express bus rijdt in zo’n 75-115 minuten naar Victoria Station en EasyBus rijdt in ruim een uur naar Fullham Road en Victoria Station. De laatste lijn is een goedkoop alternatief voor de trein, maar wees er snel bij: hoe eerder je boekt (via internet), hoe goedkoper het kaartje. Je kunt dan voor een paar pond al verder reizen.

Wie vliegen er op London Gatwick Airport?

Amsterdam      British Airways, easyJet, KLM

London Stansted Airport (STN)

Met 60 km ligt dit vliegveld het verst bij het centrum vandaan. Dit moderne vliegveld heeft veel winkelmogelijkheden. Wel is het hier, vooral in de weekenden, druk en moet je dus ruim van tevoren aanwezig zijn. De tijd kun je doorbrengen met de gratis wifi (60 minuten). Meer info over dit vliegveld vind je op stanstedairport.com.

Vliegen kan vanuit Amsterdam, Eindhoven en Maastricht. Vanaf het vliegveld reis je per trein met de Stansted Express in 45 minuten naar het centrum van Londen. Langzamere maar goedkopere verbindingen zijn de buslijnen National Express (90 minuten) naar Stratfort en Victoria Station, Terravision naar Liverpool Street Station (55 minuten) en Victoria Station (75 minuten) en de EasyBus (90 minuten) naar London Bakersteet en Victoria Station. Let op: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de kaartjes.

Wie vliegen er op London Stansted Airport?

Amsterdam      easyJet

Eindhoven        Ryanair

Maastricht        Ryanair

London Luton Airport (LTN)

Na London City Airport is dit het kleinste vliegveld. Met haar noordelijke ligging is dit een vliegveld voor bezoekjes aan het Royal Air Force Museum en de dierentuin. Meer info over dit vliegveld vind je op london-luton.co.uk.

Vliegen kan vanuit Amsterdam. Omdat Luton Airport geen eigen treinstation heeft, moet je eerst met de pendelbus reizen naar Luton Airport Parkway. Hiervandaan reis je met de First Travel Connect trein (ruim 35 minuten) naar het centrum. De Greenline bus 757 rijdt op elk moment van de dag naar onder andere Baker Street Station, Marble Arch, Hyde Park en Victoria Station. De National Express bus (90 minuten) brengt je voor een paar pond naar Golders Green, Marble Arch en Victoria Station. In dezelfde tariefcategorie zit de EasyBus, die jou 24 uur per dag in 80 minuten naar Baker Street Station, Marble Arch en Victoria Station brengt.

Wie vliegen er op London Luton Airport?

Amsterdam      easyJetLeuke tips en informatie