Handig

Alarm

Net als in Nederland kun je de hulpdiensten in Groot-Brittannië bereiken via het Europese noodnummer 112. In Groot-Brittannië zijn de alarmdiensten ook via 999 te bereiken.

  • Noodgeval arts: +44 (0) 20 74860516
  • Noodgeval tandarts: +44 (0) 20 78373646

Ambassade

De Nederlandse ambassade in Londen bevindt zich op 38 Hyde Park Gate, Londen SW7 5DP en is maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 tot 17:00. Het telefoonnummer is (+44) 20 7590 3200.

Betalen & fooien

Groot-Brittannië behoort wel tot de Europese Unie maar hanteert de Great Britain Pound (GBP). Gezien de commissies bij wisselkantoren is het aan te raden simpelweg geld te pinnen bij een geldautomaat met het Cirrus/Maestro-logo. De wisselkoers van de Pond verandert regelmatig.

Al hoewel bij sommige diensten en fooi bij de prijs inbegrepen is, wordt er in Londen vaak een fooi van 10-15% gegeven in bijvoorbeeld restaurants, hotels en taxi’s. In bars en pubs wordt over het algemeen geen fooi gegeven. Kijk op je bonnetje of er bijvoorbeeld al service charge gerekend is!

Electriciteit

In Groot-Brittannië heb je een verloopstekker nodig. Deze koop je voor nog geen tientje bij de ANWB. Verder kun je zonder problemen gebruik maken van het Britse elektriciteitsnetwerk.

Tijdsverschil

Het is in Groot-Brittannië een uur vroeger dan in Nederland.

Roken

Net als in Nederland is het in Groot-Brittannië verboden om op publieke plaatsen zoals cafés te roken. De minimumleeftijd is 18 jaar.

Vervoer

Openbaar vervoer

Londen staat bekend om The Tube, oftewel ’s werelds eerste metronetwerk. Dit overzichtelijke ondergrondse netwerk brengt je naar alle highlights.

In Londen kun je het beste met de Oyster Card reizen. Met deze OV-chipkaart reis je makkelijk een weekend lang. Reis dan wel buiten de spits (09:30 – 16:30 en na 19:00). Wil je na half 10 de hele dag door reizen, ook gedurende de middagspits, dan is een papieren 1-daagse Travelcard goedkoper. Meer informatie over de verschillende kaarten vind je op de website van Transport for London.

Taxi

Je laten vervoeren door een taxi geeft meteen al een super luxe gevoel. Let wel op dat je voor de zwarte taxi gaat en niet de mini cab. De eerste hanteert een meter. Zo weet je zeker hoeveel je kwijt bent. Een taxi houd je aan op staat of regel je bij één van de taxistandplaatsen. De verschillende taxibedrijven vind je op de website van Transport for London.

VVV

Toeristische informatie kun je vinden in het Britain & London Visitor Centre op 1 Regent Street (Picadilly Circus) en London Information Centre op Leicester Square.Leuke tips en informatie